امروزه همه کسب و کارها، چه کوچک و چه بزرگ به سوی تکنولوژی حرکت میکنند. شما کمتر شاهد کسب و کاری هستید که برای پیشرفت، به سمت تبلیغات حرکت نکند. شما در تمامی رسانههای عمومی شاهد تبلیغات هستید.
در شبکههای اجتماعی همانند فیسبوک و اینستاگرام بیشتر کسب و کارها حضور پیدا میکنند و همه افراد به گونهای سعی میکنند نظر شما را به سوی محصولات خود جلب کنند. هر چه که یک رسانه اجتماعی در فضای مجازی خود را بهتر معرفی کند، قطعا مشتریان بیشتری خواهد داشت.
تولید محتوا، ویراستاری، سئو، عکسبرداری، طراحیهای گرافیکی و خیلی موارد دیگر همه برای این است که شما یک محصول را خریداری کنید. در این میان صاحبان مشاغل سعی دارند در تمامی عرصهها فعالیت کنند.
شما معمولا در اینستاگرام یا یوتویوپ با یک فروشگاه آشنا میشوید و کمتر بر حسب تجربه یک فروشگاه را انتخاب میکنید. منطقی هست که قبل از خریدتان از فروشگاههای آنلاین، اصالت فروشگاه یا محصولات آن را برسی میکنید.
برای مثال بیشتر افراد قبل از خرید یک محصول نظرات کاربران دیگر را برسی و یا برخی دیگر به دنبال یک کلیپ ویدئویی برای معرفی محصول میگردنند. قطعا هر کسب و کار بزرگی تنها در یک رسانه فعالیت نمیکند.
تمامی صفحات اجتماعی یک فروشگاه مانند کانال تلگرامی، صفحه اینستاگرام فروشگاه و… نواقصی دارند و هرچه یک کسب و کار بزرگتر میشود، نواقص بیشتر میشود. برای مثال اینستاگرام قابلیت جوابگویی به کاربران از طریق ربات یا ارائه درگاه پرداخت را برای کسب و کارها فراهم نمیکند.
و یا خیلی از رسانههای اجتماعی هنوز قابلیت اتصال نرمافزارهای کامپیوتری را از طریق Api به شما ارائه نمیدهند. دلیل آن هم این است که خیلی از شبکههای اجتماعی اصلا به منظور ارائه کسب و کار در مقیاس بزرگ طراحی نشدهاند.
بعلاوه در شبکههای اجتماعی شما امکان ارائه هر خدماتی را به مشتریان خود نخواهید داشت. برای مثال شما نمیتوانید برای خرید هرکالا امتیازی در نظر بگیرید و مشتریان را ترغیب به خرید بعدی کنید.
از این رو خیلی از مدیران کسب و کارها علاوه بر صفحات اجتماعی که دارند، خدمات خود را از طریق وبسایتها به مشتریان ارائه میدهند. وجود یک وبسایت برای یک کسب و کار مزایا و معایب زیادی دارد.
معمولا کسب و کارهای کوچک در اوایل کار به سمت فروشگاهسازها روی میآورند. فروشگاه سازها سایتهایی هستند که پنلهای مدیریت فروشگاههایی را ساختهاند و با قالبهای متفاوتی ارائه میدهند.
معمولا هزینه آمادهسازی سایت شما با استفاده از یک فروشگاه ساز به مراتب کمتر از آمادهسازی یک سایت از صفر است. بعلاوه فروشگاه سازها همیشه سعی دارند محیطی را برای مشتریان خود فراهم سازند تا هر فرد مبتدی قادر باشد با پنل مدیریتی فروشگاه خود کار کند.
فروشگاه سازها قابلیتهای متنوعی را ارائه میدهند و خیلی راحت میتوان گفت برای کسب و کارهای کوچک شما دغدغه خیلی کمی برای راه اندازی یک سایت توسط یک فروشگاه ساز خواهید داشت.
ولی مشکل اینجاست که در فروشگاه سازها نیز دست شما برای هر تغییری باز نیست، مخصوصا اگر این تغییرات بر روی کدهای برنامهنویسی شده سایت باشد. معمولا فروشگاه سازها کدهای خود را به رایگان در اختیار شما یا برنامه نویستان قرار نمیدهند که بخواهید آنها را ویرایش کنید.
ممکن است یک فروشگاه ساز هیچگاه نخواهد یک قابلیت را به پنل مدیریتی خود اضافه کند ولی شما به آن قابلیت نیاز داشته باشید. حتی ممکن است یک فروشگاه ساز به هر دلیلی امکان پشتیبانی سایت شما را نداشته باشد و شما مجبور باشید یا با قابلیتهای محدود به کار خود ادامه دهید و یا سایت خود را دوباره از صفر بسازید.
نکته مهمتر این است که درست است که شما برای راه اندازی فروشگاه خود هیچ برنامهنویسی استخدام نکردهاید ولی همواره برای ارتقای فروشگاه خود باید با فروشگاه ساز، همکاری داشته باشید و بصورت ماهانه علاوه بر هزینه دامین و هاستینگ، هزینه پشتیبانی پرداخت کنید.
این در صورتی هست که در زیر سایت شما همواره تبلیغی از فروشگاه ساز قرار گیرد. معمولا فروشگاه سازها برای حذف متن «powerd by» از بخش فوتر فروشگاه شما هزینهای از شما دریافت میکنند.
یک فروشگاه ساز همواره تعداد قالبهای محدودی برای ارائه به مشتریان خود دارد. و هر چه که این فروشگاه سازها به سمت بزرگتر شدن حرکت کنند مشتریان آنها نیز بیشتر میشود.
در فروشگاه سازهای بزرگ شما حداقل ۱۰۰ سایت دیگر را با قالبهایی شبیه سایت خود پیدا میکنید، به همین دلیل هیچگاه سایت شما منحصر به فرد نخواهد بود و هر امکانی که شما قصد ارائه آن را دارید سایر افراد یز با پرداخت هزینهای مشابه آن را خواهند داشت. به همین دلیل هیچگاه برای کسب و کارهای بین المللی از فروشاه سازها استفاده نمیشود.
شرکتهایی و یا گروههایی وجود دارند که قالبهایی از پیش آماده شده در اختیار شما قرار میدهند. این قالبها عموما خام هستند ولی قابلیت آنرا دارند که شما بتوانید بسته به نیاز خود پلاگینهایی بر روی آن نصب نمایید.
از طرفی این قالبها بصورت ایمن در سراسر جهان مورد استفاده قرار میگیرند که خود این مسئله باعث افزایش ایمنی و سطح کیفیت این CMSها به نسبت فروشگاه سازها میشود.
CMSها نیز مزایا و معایب فراوانی دارند. بیشتر این cmsها بصورت رایگان ارائه داده میشوند اما برخی از آنها دارای licence میباشد و شما حتی برای نصب و شخصیسازی آن نیز باید هزینه پرداخت کنید.
برخی از CMS های آماده مشکلات امنیتی دارند. قطعا شما نمیخواهید از لیست مشتریانتان و اطلاعات تماس آنها سوء استفاده شود. یا اینکه رقبایتان با پرداخت هزینه ای سایت شما را برای کاربران غیر قابل دسترس کنند.
از طرفی شخصی سازی برخی از این CMS ها نیاز به پلاگین هایی دارد که ممکن است کمی گران قیمت هم باشند. یا اینکه شما برای ویرایش این CMS ها نیاز به تخصص خاصی داشته باشید.
از نظر امنیتی این CMS ها برای هزاران نفر ارائه داده میشوند برای همین مشکلات امنیتی آن ها خیلی سریع پیدا میشود و شما تنها کاری که باید انجام دهید این است که همیشه این CMS ها را آپدیت نگهدارید.
پلاگین ها و قالب های این CMS ها نیز بسیار متنوع هستند و شما برای ارائه بسیاری از قابلیت ها نیازی به برنامه نویس نخواهید داشت. این پلاگین ها قبلا ساخته شده است. تنها کاری که شما باید انجام دهید این است که این پلاگین ها را تهیه و بر روی CMS خود نصب نمایید.
البته که زمانی که شما یک سایت روی این CMS ها نصب میکنید، قطعا دغدغه بیشتری به نسبت فروشگاه ساز ها خواهید داشت یا حتی ممکن است در مواردی نیاز به برنامه نویس پیدا کنید.
CMS ها معمولا سعی میکنند محیطی برای شما فراهم کنند که نیازی به دانش برنامه نویسی نداشته باشید ولی قطعا شما چه در فروشگاه سازها و چه در CMS ها آماده اگر قصد ارائه یک قابلیت خاص و منحصر به فرد را داشته باشید، نیاز به استخدام یک برنامه نویس خواهید داشت.
از دیگر مزایای CMS ها این است که بدلیل داشتن کاربران زیاد شما به راحتی میتوانید در صورت بروز مشکل، آموزش هایی برای رفع مشکل خود بیابید. یکی از معروف ترین CMS ها وردپرس میباشد.
سایت های وردپرسی که در ایران طرفداران زیادی نیز دارد، یک وبلاگ میباشد که از آن بعنوان فروشگاه نیز استفاده میشود. البته که این کار خیلی اشتباه است ولی در واقع شما با داشتن یک سایت وردپرسی یک فروشگاه ارزان قیمت خواهید داشت.
در اصل وردپرس هیچ وقت برای یک فروشگاه ساخته نشده، وردپرس بعنوان یک وبلاگ عالی و بینظیر است. ولی استفاده از آن به عنوان فروشگاه مشکلاتی را در سایت بوجود میآورد که نه تنها شما با آن درگیر میشوید بلکه کابران نیز باید با آن رو به رو شوند.
ولی بسیاری از CMSهای دیگر وجود دارند که بر پایه فروشگاه طراحی شداند و شما میتوانید از آنها استفاده نمایید. حتی خیلی از کمپانیها نیز از مدل شخصیسازی شده این CMSها استفاده میکنند.
معمولا شرکتهای بزرگ سایتهای خود را از صفر طراحی میکنند. یک کمپانی همیشه قصد دارد متمایز از دیگز کمپانیها کار کند. به همین دلیل برای کسب و کارهای بزرگ که کیفیت کار بسیار مهم است سعی میشود سایتهایی حرفهای با امکاناتی خاص طراحی شود.
ممکن است امکانات این سایتها کمتر از CMS باشد ولی برای شرکتها این اهمیت چندانی ندارد چون سایت دقیقا تمامی امکاناتی که آنها لازم دارمند را در اختیارشان قرار میدهد.
از طرفی این سایتها سرعت بسیار بالایی نسبت به سایر سایتها دارند چون از اول کار هدف این سایتها مشص بوده است. شما برای پیادهسازی چنین سایتی نیاز به برنامه نویسان در حوزههای مختلف دارید. به همین دلیل پیادهسازی چنین پروژههایی معمولا بسیار هزینه بر خواهد بود.
در مورد امنیت چنین سایتهایی نمیتوان خیلی نظر داد و بستگی به هزینهای دارد که کارفرما برای پروژههای این چنینی در نظر گرفته است. اما در کل معمولا کسب و کارهای بزرگ همانند سایت آمازون هیچ وقت از CMSهای آماده استفاده نمیکنند.
البته که این مورد برای کسب و کارهای کوچک بسیار گران تمام میشود ولی در کسب و کارهای بزرگ مثل شرکتهای چندین هزار نفره قابلیت و سرعت یک سایت حرف اول را میزند و هزینه اهمیت چندانی برای شرکت نخواهد داشت.